Разработка на Microsoft свързана с извити фотосензори

Специалистите на Microsoft Research представиха нова технология за производство на сферично извити фотосензори, подходящи за поставяне в съвременните цифрови устройства. Преимуществата на сферичните сензори е отдавана известна, но едва сега този подход бе осъществен на практика.

Технологията, предложена от научната лаборатория на Microsoft дава възможност за създаването на оптични модули със съвсем малки размери и качество, сравнимо с големите. Извитите фотосензори са по-подходящи за охранителни камери, екшън камери, автоматизирания транспорт и други.

В повечето от съвременните фотоапарати се използват оптични системи с множество лещи и различни оптични елементи за корекция на оптичните аберации, които коригират изображението, за да бъде регистрирано от плоския сензор. При извитите фотосензори се използват евтини и малки лещи, с които се постига същото качество.

С използването на извити фотосензори аберацията се премахва по-лесно, отколкото чрез създаването на широкоъгълни лещи, осигуряващи детайлно изображение за цялата площ на плоския сензор.

Първият прототип на Microsoft Research е с размер на малък фотоапарат, но специалистите са сигурни, че новата технология ще може да се използва в смартфоните, таблетите и т.н.

Вижте повече: https://www.kaldata.com/