Съвети при покупка на цифров фотоапарат

Идват празници и се чудите какво да подарите на близките и роднините си? А защо не дигитален фотоапарат? Този материал ще ви помогне да се ориентирате сред огромното количество модели и аксесоари за тях на пазара и да направите най-добрия избор за себе си или за ваш близък или познат човек. Един цифров фотоапарат може да е сериозна инвестиция и лесно можете да се объркате при толкова много модели и оферти. Надявам се, да запомнихте най-важните неща, които трябва да имате предвид, когато решите да си закупите такова устройство. Дигиталната фотография може да бъде много приятно преживяване, което да се превърне в хоби за цял живот, особено когато й се наслаждавате с подходящ цифров апарат.

Определете си бюджет

Лесно е да тръгнете по магазините с нагласата, че “повече означава по-добре”, когато пазарувате каквато и да било техника. Все пак имайте предвид, че почти винаги ще можете да намерите нещо по-скъпо и с повече и различни функции от това, което вече сте си избрали. Купете си фотоапарат, който отговаря на нуждите ви и няма да остарее като модел много бързо, но не се хвърляйте на професионалните модели, ако не се нуждаете от много функции или нямате достатъчно опит. Ако изберете такъв модел, ще прахосате излишни пари, а функциите на устройството ще си останат неизползвани. Вземете в предвид аксесоарите, когато определяте бюджета си. За да направите преживяванията ви в света на дигиталната фотография по-приятни, ще трябва да си приготвите пари за следните допълнения към вашия апарат:

  • Допълнителни батерии. Доста е неприятно, когато в разгара на снимането батериите ви свършат или просто спрат да работят. Затова трябва да имате резервен комплект.
  • Допълнителна памет. Ако искате да направите повече снимки, особено на висока резолюция (с високо качество) с вашия фотоапарат, ще се нуждаете от доста памет. Повечето цифрови апарати се продават с достатъчно място само за няколко хубави снимки и ще трябва непрекъснато да изпразвате вашата карта на компютъра си, за да освободите място за нови.
  • Комплект за почистване. Прах, мръсотия и други вредни частици могат да скапят лещите на фотоапарата ви, ако не ги почистите навреме. Не използвайте тениската си или парцал за почистването им. Четчица с духало и тампон могат да ви помогнат да защитите своята инвестиция.
  • Четец на карти с памет. Повечето апарати са снабдени с кабели и специален софтуер, които ви позволяват да ги свържете към компютрите си (така че да изпразните паметта и да освободите място за нови снимки). Въпреки това един четец прави прехвърлянето на данни много по-бързо, което е особено важно, когато картата ви е 1 гигабайт, например. Просто свързвате четеца към USB порт, вкарвате картата в него и имате достъп до снимките си сякаш те са на твърдия ви диск. Някои по-нови компютри са снабдени с четци, затова проверете преди да закупите такова устройство.
  • Цветен принтер, по възможност такъв за снимки. Споделете снимките си с вашите приятели! Можете да печатате дигиталните си снимки в различни магазини или фотоцентрове или да предвидите пари за фото принтер, с който да правите хартиени копия на вашите изображения когато и както пожелаете.
  • Чантичка/калъф. В случай, че сте избрали някой компактен модел и едно малко калъфче, в което да се поберат резервните ви батерии, ще ви свърши работа, но ако сте се спрeли на по-голям фотоапарат, трябва да предвидите специална чанта, в която да има място за всичките ви аксесоари. Освен това по този начин ще защитите устройството си от всякакво вредно въздействие.

Това са само най-наложителните неща, който можете да закупите. Има специални филтри, който защитават лещите на апарата ви и усилват дадени цветове в дигиталните снимки; стативи, с които ще можете да застопорите своя фотоапарат, докато правите снимки и да избегнете треперенето на ръцете ви; допълнителни светкавици, с който да увеличите светлината при необходимост и много други допълнения.

Забравете за цифровото увеличение. Въпреки че много продавачи няма да се съгласят, ви препоръчвам напълно да игнорирате т.нар. “дигитален зуум”. Той работи чрез интерполация или иначе казано можете да постигнете същия успех с подходяща програма на вашия компютър. Оптичният зуум е този, който позволява реалното увеличение на обектите.
За повечето хора оптично увеличение 3x или 4x е повече от достатъчно. Зуум 7x ще ви помогне в някои случаи, когато не можете да се приближите до обекта. За повечето хора, по-голямо увеличение, например 10x, е напълно излишно. Имайте предвид, че този коефициент означава, че фотоапаратът може да увеличи обектите на снимката до 3 пъти повече от нормалното, но увеличението на два различни апарата с показател 3x може леко да се различава.

Не се залъгвайте по мегапикселите. Мегапикселите не са най-важното нещо при покупката на цифров фотоапарат. Повече мегапиксели не означава задължително по-добри снимки. Ако един 5-мегапикселов фотоапарат има по-добра оптика от един с 8 мегапиксела, то първият може да прави по-ясни и хубави снимки. Освен това има и много други фактори, които трябва да вземете предвид. Колко бързо можете да снима устройството (така че да не изпуснете момента, който искате да запаметите)? Може ли да се наглася баланса на бялото? Има ли фотоапаратът автоматични настройки, които да ви помогнат да снимате нощем, да правите портрети, да запечатвате пейзажи?

Внимавайте при избора на аксесоари. Когато сравнявате цифрови фотоапарати, обърнете внимание какъв тип памет използва всеки модел, като например CompactFlash, Memory Stick, Secure Digital, Smartmedia и други. Ако е възможно, не си взимайте някой от по-малко използваните модели и си купете апарат, който поддържа CompactFlash или Secure Digital. Причините са две. CompactFlash и Secure Digital карти можете да откриете много по-лесно, особено когато ви трябват спешно. Освен това този тип карти са много по-евтини. За сравнение, при написването на материала цената на SecureDigital Card (SD) 512MB в MobileBulgaria.com е 33,5лв., докато Memory stick pro за Sony със същия размер можете да закупите за 88лв. (цените са ориентировъчни).
Много цифрови фотоапарати използват презареждаеми батерии тип AA (които повечето хора наричат “волт и половина”), но някои модели използват специални видове батерии, разработени за конкретния апарат. Тези батерии имат известно предимство пред батериите тип AA, защото издържат по-дълго, но недостатъците им като че ли са повече. Можете да закупите зареждаеми батерии тип AA (или дори обикновени такива, макар че те издържат изключително малко време) от почти всеки магазин. Но трудно ще намерите някой специален модел литиево-йонна батерия, например. Затова ако решите да си купувате апарат с такава батерия, си купете резервна предварително. Освен това специалните батерии обикновено струват много повече от един, a дори и два или повече комплектa от батерии тип AA.

Използвайте търсачките в интернет. Решили сте да си закупите цифров фотоапарат от интернет? Ще спестите време и пари. Отворете Mobile Bulgaria (http://mobilebulgaria.com/), например, и намерете най-добрата оферта за вас от различните магазини. Освен това ще можете да видите дали дадения артикул е на склад, а и да се запознаете с мненията на други потребители за него.

Пазете се от ниските цени. Не избирайте задължително най-ниската цена, особено когато става въпрос за фирма, която никога не сте чували или ползвали. Ако цената е много по-ниска от тези на останалите фирми, най-вероятно има причина за това. Много компании ще ви примамят с пакетни цени, в които са включени аксесоари, които вече не се поддържат, например. Все пак това не означава, че ниски цени може да намерите само при безскрупулни продавачи. Освен това пакетните сделки могат да ви спестят пари, особено когато купувате апарат за първи път и се нуждаете от всички гореспоменати аксесоари. Ако имате проблеми с един търговец, винаги можете да опитате другаде. В случай, че не можете да се разберете по нормален начин, винаги можете да се свържете към Комисията по търговия и защита на потребителите.

Не изхвърляйте стария фотоапарат. Ако ще си купувате нов модел цифров фотоапарат, не изхвърляйте стария. Можете да го използвате по много начини: подарете го на приятел или роднина; дарете го за благотворителност; продайте го – дори да е стар, ще успеете да вземете някой лев за него.

Не разчитайте само на тази статия при покупката на цифров апарат. Най-добре се запознайте с мненията на хора, които вече са използвали избрания от вас модел и разгледайте в интернет снимки, направени с него. Освен това можете да посетите и някои от по-популярните сайтове, които предлагат рецензии на повечето марки цифрови апарати:
Digital Photography Review – http://www.dpreview.com/
Imaging Resource – http://www.imaging-resource.com/
megapixel.net – http://www.megapixel.net/
photo.net – http://www.photo.net/
Steve’s Digicams – http://www.steves-digicams.com/