Обективите – кой от тях за какво е подходящ

Ако сте начинаещ любител фотограф и тепърва откривате прекрасния свят на фотографията, най-вероятно се чувствате леко объркани от множеството различни по големина, външен вид, цена и възможности на сменяемите обективи. Няма нищо страшно – съвсем нормално е всеки от тях да е предназначен за точно определена цел и за постигане на конкретни резултати. Не е нужно да сте професионалисти за да постигнете добри кадри, дори и ако ползвате обективи чиято цена не е много висока.
Във Фото Свят решихме съвсем накратко да обясним за обективите и се надяваме тази кратка информация да ви помогне при бъдещата покупка.
С латинската буква F, която най-често ще видите в описанието на параметрите, бележим фокусното разстояние, което се измерва в милиметри. То определя зрителния ъгъл, а също и каква част от заснемания обект, ще бъде показан в дадения кадър. Обективите, които спадат към категорията “широкоъгълни” имат късно фокусно разстояние. С други думи обхващат по-голяма площ на кадъра и може да поберете много повече обекти от на по-близко разстояние.

F < 21 mm
Най-често ще го намерите в категорията ултра широкоъгълни обективи (познати още, като рибешко око). Професионалистите, а пък и вие, ще ползвате този обектив за заснемане на архитектура, малки пространства, а също и за постигане на специални ефекти. Изобщо ако искате да представите света около нас някак си по сюреалистично и да придадете интересен краен ефект на кадрите – това е вашият обектив.

F = 21-35 mm
Популярното название: широкоъгълен обектив. Този обектив е достатъчно широк и обхваща много голям кадър. Хубавото при него, е че той не изкривява прекалено много снимката и кадъра е реалистичен.

F = 35-70 mm
В тази категория попадат така наречените „нормални” обективи, не че другите са ненормални :). Тези обектива са подходящи за улична фотография, а също и за документална такава. 60 милиметровите на Canon и Nikon от тази група се ползват за макроснимки. Обектива, който купувате с вашия фотоапарат (много често се нарича „китов”) обикновено са с параметри 18-55 или 18-70 мм и вършат чудесна работа за начинаещи.

F = 70-135 mm
Наричан още междинен телеобектив, който е подходящ за макроснимки (фокусно разстояние 105 и 200 мм) или портрети. Тези обективи по принцип са резервирани за професионалистите, но това не ви пречи да бъдете експериментатор.

F = 135-300+ mm
Телеобективът с такива характеристики се ползва за спортна фотография, природа, животни. Има високи нива на светлочуствителност поради големия размер на лещите. Точно поради тази причина могат да бъдат правени снимки на много големи разстояния.
И няколко думи за варио и твърди обективи.
Реално обективите би трябвало да бъдат поделяни на варио и твърди обективи. Твърдият обектив има фиксирано фокусно разстояние и това не може да бъде променено. Има много проста вътрешна система от лещи и голяма светлосила. Поради тази причина тези обективи правят най-качествени снимки с минимални изкривявания и шум. Варио обективите имат дълеч по-сложна система от лещи. Те могат да коригират фокусното разстояние – с други думи да „приближават или отдалечават” желания обект. Снимките обаче имат несъвършенства. Както се казва “Няма пълно щастие”.

Вашият коментар